• Nieuws en actualiteiten

    Nieuws en actualiteiten

    Omdat je wilt dat alles goed geregeld is.

Meldplicht bij grote contante betalingen: hoe zit dat?

Meldplicht bij grote contante betalingen: hoe zit dat?

Wist u dat bij contante betalingen van €10.000 of meer de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme van toepassing is? Om het witwassen van illegaal verkregen inkomsten tegen te gaan, wordt de regelgeving rondom contante betalingen steeds strenger. Het is raadzaam om daar met uw financiële administratie op voorbereid te zijn. Onlangs nog werd bekend gemaakt dat minister Hoekstra van Financiën en zijn collega Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een verbod op contante betalingen van €3000 of meer willen invoeren. Deze maatregel zou in 2021 moeten ingaan. Het plan hiervoor ligt inmiddels bij de Tweede Kamer, een definitief besluit is nog niet genomen. 

Wist u dat bij contante betalingen van €10.000 of meer de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme van toepassing is? Om het witwassen van illegaal verkregen inkomsten tegen te gaan, wordt de regelgeving rondom contante betalingen steeds strenger. Het is raadzaam om daar met uw financiële administratie op voorbereid te zijn. Onlangs nog werd bekend gemaakt dat minister Hoekstra van Financiën en zijn collega Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een verbod op contante betalingen van €3000 of meer willen invoeren. Deze maatregel zou in 2021 moeten ingaan. Het plan hiervoor ligt inmiddels bij de Tweede Kamer, een definitief besluit is nog niet genomen. Sinds de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme op 25 juli 2018 is aangescherpt, geldt nu al voor alle handelaren en verkopers van goederen een meldplicht. Indien bij contante betalingen van €10.000 of meer een vermoeden is dat er sprake kan zijn van witwassen of van financieren van terrorisme, dan bent u als ondernemer verplicht om dit te melden bij de Financial Intelligence Unit. Voorheen waren alleen financiële instellingen en specifieke beroepsgroepen verplicht om verdachte transacties te melden. De verruimde meldplicht kan nu dus ook voor uw bedrijf gelden. Financieel Online adviseert om bij het aannemen van grote contante betalingen extra alert te zijn. Houdt er ook rekening mee dat u bij contante transacties van €10.000 of meer altijd verplicht bent te weten wie uw handelspartner is. U dient in dat geval niet alleen de identiteit van uw afnemer vast te leggen, maar moet deze ook verifiëren. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door de bedrijfsgegevens te vergelijken met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Wilt u meer weten over het melden van ongebruikelijke en verdachte transacties, kijk dan ook eens op de site van de Financial Intelligence Unit: https://www.fiu-nederland.nl/nl/melden/meldprocedure.  

Wij begrijpen dat het een hele opgave kan zijn om te blijven voldoen aan de telkens veranderende wetten en regelgeving. Indien u daarin wel wat ondersteuning kan gebruiken, of gewoon eens iemand met een frisse blik naar uw financiële administratie/organisatie wilt laten kijken, dan kunt u ons altijd even mailen of bellen voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  • 1

Wij bellen u

Financieel Online